Miss Sweety pie

‘Daar komt miss Sweety pie’, de kinderen roepen het door de gang. ‘Hello sweety pies’ hoor ik een van onze docenten zeggen. Ze komt naar boven lopen en aait een paar kinderen over hun hoofd. Altijd in voor een praatje en altijd iets liefs tegen de kinderen, dat typeert deze ontzettend vriendelijke docent die samen met haar gezin in de ‘guest flat’ woont. Dit gastenverblijf ligt op dezelfde verdieping als onze kamers en is normaal voor gasten, maar die zijn er vanwege corona momenteel niet. Sweety pie betekent letterlijk: zoete taart maar kan vertaald worden als lieverds/schattenbout. De kinderen weten het al precies en vandaar deze bijnaam voor Cami: ‘miss Sweety Pie’

De tweede week zit er op! Deze week hebben we veel gehoord over zending en de bijbel. Voor ons een heel interessant thema. We hebben met elkaar gezocht naar wat er over zending gezegd wordt in de vier evangeliën, we hebben heel veel verschillende definities van zending voorbij zien komen en geprobeerd om er zelf ook een op te schrijven of te tekenen. We hebben een interessante sessie gehad over ‘The big story of the Bible’,  (het grote verhaal van de bijbel) waarin we de bijbel niet als losse verhalen onderzochten maar keken naar het grote geheel, naar de rode lijn. De docent vatte de bijbel samen in 16 scenes, elke scene gaf hij een plaatje, bijbelteksten en uitleg.

Het was een interessante ochtend, zeker ook omdat de docent zelf een (messiasbelijdende) Jood is en hierdoor met andere ogen naar sommige gedeelten kijkt. Aan de hand van tekeningen presenteerde hij zichzelf en daagde ons hierna uit om ook ons leven te tekenen. Wat zijn eigenlijk de ‘kernpunten’ van je leven, wat zou je tekenen als je anderen iets over jezelf wil vertellen? We merken dat we ontzettend veel waardevolle informatie meekrijgen die we graag nog een paar keer zouden  willen ‘herkauwen’. Helaas is hier bijna geen tijd voor, want naast de lessen (09.30-13.00) zijn er tal van andere activiteiten en is er huiswerk. Daarnaast vervullen we trouw onze corvee taken, proberen we nog wat te socializen, nog wat boeken van de boekentiplijst te lezen en tijd voor ons als gezin vrij te maken. Onze corveetaken verschillen per dag, van de week mochten we op 1 dag alle toiletten schoonmaken in het gebouw waar we verblijven. We hebben ze even geteld en we kwamen rond de 14 uit! Het huiswerk bestaat over het algemeen uit het werkboek wat we invullen. In dit werkboek worden er elke dag een aantal vragen over de sessie gevraagd en deze vragen zijn vooral bedoeld om te reflecteren op de les en het te betrekken op je eigen leven en wat je ervan kan leren.

De laatste paar dagen werden gevuld met een sessie waarin er veel cijfers langs kwamen. We werden meegenomen in hoe zending in de loop van de jaren is veranderd, welk geloof waar de overhand heeft, waar de meeste ‘on-bereikte’ mensen leven en dat tegenwoordig veel plekken die zendelingen uitzenden ook vaak zelf een zendingsplek zijn. Als laatste doken we in het boek Handelingen om te bestuderen wat we kunnen leren van de vroege kerk en hoe de zending is begonnen. We vinden het allebei heel leerzaam en waardevol om zoveel met de Bijbel bezig te zijn. Zeker omdat het ons thuis nog wel eens gebeurd dat we weinig tijd vrij maken/hebben om de Bijbel echt goed te lezen. Daarnaast is het ontzettend waardevol om met deze bagage naar het zendingsveld te gaan.

Vrijdag was het zulk lekker weer dat we de tuinman hebben geholpen met onkruid wieden. Na het onkruid wieden kwamen we de ‘kapper’ tegen. Hij is aan het basketballen en de kinderen mogen met hem mee doen. De kapper is een Chinese student die, naast studeren, klaar staat om de studenten te knippen als dit nodig is. Nico en Timo moesten nodig geknipt worden dus die vertrokken zaterdags naar de ‘games room’, een gebouw waar spelletjes gespeeld kunnen worden en speelgoed staat. Timo zette het op een krijsen en wilde absoluut niet, maar Nico is weer helemaal gewiekt. Na deze valse start is Timo echt vriendjes aan het worden met de ‘kapper’. Elke keer als de kapper de eetzaal binnen komt lopen roept Timo heel hard: ‘kijk, de kapper’! Erg leuk als de kinderen zo in contact komen met de volwassenen. Ze leren op deze manier steeds meer Engels. Timo leert waarschijnlijk nog het meeste Engels, want bij de gastouder wordt alleen maar Engels tegen hem gepraat. Hij zegt momenteel nog helemaal niks bij de gastouder, maar de gastouder vertelde ons dat de meeste kinderen rond week 4/5 wel beginnen te praten. Van de week hoorde we Timo in zijn spel een keer ‘no, no’ zeggen:). Hoewel hij er altijd vrolijk vandaan komt, zegt hij tegenwoordig dat hij niet naar Tracey wil. Waarschijnlijk komt dit ook omdat hij aan de taal moet wennen, hij loopt altijd dapper naar binnen en zwaait naar ons. Maar als we hem op zaterdag vertellen dat hij niet hoeft, geeft hij een dikke knuffel en roept hij ‘Yes’. Hij is vast ook net zo aan weekend toe als wij.

Het weekend vinden we allemaal heerlijk. Het geeft ons de ruimte om wat ‘adem’ te halen. We genieten van het bij elkaar zijn, niet zoveel moeten en hebben even tijd om ons to do lijstje af te werken. We hebben een mooie wandeling gemaakt in een natuurgebied hier heel dichtbij. Terwijl we aan het wandelen waren begon het te sneeuwen! De kinderen genoten van de grote vlokken die naar beneden dwarrelden. Nadat we helemaal koud terug kwamen bleek er een groot sneeuwballengevecht te zijn buiten bij ‘All Nations’ Bijna alle studenten en gezinnen liepen buiten en we hebben elkaar bekogeld met sneeuw, veel lol gehad en een soort van sneeuwpop gemaakt die uit 6 delen bestond. Wat een plezier!

Zondags stond er een church visit op het programma. Normaal gesproken zouden we dan met onze klas bij een kerk op bezoek gaan maar aangezien dat niet fysiek mogelijk is hebben we dat via Zoom gedaan. We waren digitaal met een Nepalese kerk verbonden en hebben de dienst bijgewoond. Heel bijzonder om zo eens een dienst in een taal die je niet kent te volgen en mee te maken. Tegelijkertijd ook heel jammer dat dit fysiek momenteel niet mogelijk is, want via zoom is toch wel heel anders. Toch is het ontzettend bijzonder dat er wereldwijd christenen bij elkaar komen om God te eren, met elkaar te zingen en te bidden en de bijbel te bestuderen. Het was daarom een hele mooie afsluiting van een intensieve, leerzame week en tegelijkertijd een mooi begin van de nieuwe week.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *